Warienie

  • Szyszka Syberyjska

    Szyszka w sosnowym syropie (pinus sibirica) z zewnątrz nieco gorzka, z nutką żywicy, w środku słodka, o smaku owoców leśnych, zalana słodkim, sosnowym syropem. Sosna to jedno z najbardziej popularnych drzew. Mało się jednak mówi, że ma również zastosowanie jako surowiec zielarski. Szyszki Syberyjskie pasteryzowane w sosnowym syropie na bazie naturalnych składników, bez zbędnych konserwantów i emulgatorów są bogactwem składników mineralnych oraz witaminy C. Zawierają olejki eteryczne, flawonoidy i fenolokwasy. Ciekawostką jest fakt, że są tylko dwa tygodnie w ciągu całego roku na zbiór tak doskonałej jakości szyszek.Cała procedura w ich dalszym przygotowaniu owiana jest tajemnicą, jednak dzięki niej szyszeczki są mięciutkie i gotowe do tego by spożyć je w całości. Idealne jako dodatek do herbaty, deserów czy innych potraw.

      260g – 440g

    44,99 64,99 
    Wyczyść
  • Orzech Cedrowy

    Orzech cedrowy w sosnowym syropie (pinus pinea) przypomina w smaku połączenie ziarna słonecznika z orzechami nerkowca czy migdałów, w słodkim syropie o zapachu lasu. Orzechy cedrowe, to nic innego jak nasiona iglastego Cydru Syberyjskiego , naturalnie występującego wyłącznie na obszarach Tajgi. Pierwsze nasiona pojawiają się dopiero po 18 latach, natomiast pełnia owocowania przypada dopiero po 33 latach. W każdej szyszce znajduje się od 100 do nawet 200 sztuk tych małych orzeszków. Orzechy cedrowe, to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, bogatego w niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Zaliczyć możemy do nich między innymi tryptofan, walinę, lizynę, metioninę, histydyna, kwas glutaminowy czy kwas asparaginowy. Małe orzechy cedrowe, to również witaminy, w tym witamina A, E, D, B, C, K i PP oraz liczne mikroelementy, takie jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, nikiel, srebro i fluor. Warienie z orzeszków cedrowych doskonale komponuje się z naleśnikami lub z twarożkiem.

        260g – 440g

    44,99 64,99 
    Wyczyść
  • Jagoda Kamczacka

    Jagoda Kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica) w smaku przypomina połączenie borówki amerykańskiej, jagody i czarnej porzeczki. Jagoda Kamczacka – idealny owoc Syberii. Krzew Jagody Kamczackiej jest rośliną długowieczną- może rosnąć nawet przez 35 lat. Kwitnie na początku kwietnia, a owocuje w maju. Jagody mogą mieć do 2-3 cm długości. Są soczyste i smaczne, mają słodko-kwaśny smak. Jagoda kamczacka odznacza się wysokimi wartościami odżywczymi- jest bogata w substancje o działaniu antyutleniającym takie jak: polifenole, flawonoidy oraz witamina C. Regularne spożywanie tych owoców dostarczy również witamin z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B6 i B9 – kwas foliowy) oraz dawki licznych składników mineralnych: żelaza, magnezu, jodu, fosforu, krzemu, manganu i miedzi. Jagoda Kamczacka może służyć jako dodatek do czarnej herbaty, do budyniu, kiśli, ciast czy innych deserów.

    260g – 440g

    42,99 – 62,99

     

    24,00 35,00 
    Wyczyść
  • Rokitnik Syberyjski

    Rokitnik (Hippophae rhamnoides) inaczej zwany syberyjskim złotem, rosyjskim ananasem lub cierniem morskim. Jest rośliną o najbogatszych właściwościach na świecie, o kwaśno-gorzkim smaku. W owocach rokitnika znajdziemy witaminy A, C, D, E, K, P, witaminy z grupy B oraz minerały: potas, magnez, fosfor, mangan, wapń, bor, krzem i żelazo. Taka dawka minerałów skutecznie wspomaga przyswajanie witamin, wzmacnia tkanki i zapobiega anemii. Ponadto posiadają one również mikroelementy, aminokwasy egzogenne i związki fenolowe. Zawarty w miąższu i nasionach rokitnika olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega-3, omega-6, omega-7, omega-9. W okresie jesieni wystarczy łyżeczka tej „witaminowej bomby ” by podnieść odporność organizmu. Warienie z rokitnika doskonale smakuje z czarną herbatą, naleśnikami czy tostami.

        260g – 440g

    42,99 62,99 
    Wyczyść