Nasze Produkty

Szyszki Kandyzowane

Deser jakiego jeszcze nie było. Delikatne, słodkie,miękkie szyszki kandyzowane o konsystencji marmolady. Zawierają olejki eteryczne, flawonoidy i fenolokwasy. Idealne jako dodatek do herbaty, deserów, mięs, ryb, alkoholu i innych potraw.

Dzika Róża

Owoce dzikiej róży zawierają znacznie więcej witaminy C niż cytrusy. W jej składzie występuje witamina A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, karotenoidy, kwas organiczny, flawonoidy, garbniki i pektyny. Przygotowanie przecieru z dzikiej róży jest dość pracochłonne ale jego smak jest doskonały. Dzika róża cieszy się nie tylko walorami smakowymi jak również działa wzmacniająco i przeciwzapalnie. Można stosować ją do herbaty, deserów lub innych dań.

Płatki Róży Eterycznej

Płatki róży eterycznej są niebywale delikatne i wyjątkowo aromatyczne. Zawierają olejek eteryczny, który ma stymulująco- harmonizujący wpływ na układ odpornościowy nerwowy. Co ciekawsze, olejek ten, normalizuje układ pokarmowy lecząc błony śluzowe, eliminuje stwardniałe zmiany w narządach oraz odmładza komórki ! Same płatki róży zawierają gamę witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na metabolizm, wchłanianie składników odżywczych a także zwiększają odporność na infekcje.

Szyszka Syberyjska

Szyszka w sosnowym syropie (pinus sibirica) z zewnątrz nieco gorzka, z nutką żywicy, w środku słodka, o smaku owoców leśnych, zalana słodkim, sosnowym syropem. Sosna to jedno z najbardziej popularnych drzew. Mało się jednak mówi, że ma również zastosowanie jako surowiec zielarski. Szyszki Syberyjskie pasteryzowane w sosnowym syropie na bazie naturalnych składników, bez zbędnych konserwantów i emulgatorów są bogactwem składników mineralnych oraz witaminy C. Zawierają olejki eteryczne, flawonoidy i fenolokwasy. Ciekawostką jest fakt, że są tylko dwa tygodnie w ciągu całego roku na zbiór tak doskonałej jakości szyszek.Cała procedura w ich dalszym przygotowaniu owiana jest tajemnicą, jednak dzięki niej szyszeczki są mięciutkie i gotowe do tego by spożyć je w całości. Idealne jako dodatek do herbaty, deserów czy innych potraw.

Orzech Cedrowy

Orzech cedrowy w sosnowym syropie (pinus pinea) przypomina w smaku połączenie ziarna słonecznika z orzechami nerkowca czy migdałów, w słodkim syropie o zapachu lasu. Orzechy cedrowe, to nic innego jak nasiona iglastego Cydru Syberyjskiego , naturalnie występującego wyłącznie na obszarach Tajgi. Pierwsze nasiona pojawiają się dopiero po 18 latach, natomiast pełnia owocowania przypada dopiero po 33 latach. W każdej szyszce znajduje się od 100 do nawet 200 sztuk tych małych orzeszków. Orzechy cedrowe, to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, bogatego w niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Zaliczyć możemy do nich między innymi tryptofan, walinę, lizynę, metioninę, histydyna, kwas glutaminowy czy kwas asparaginowy. Małe orzechy cedrowe, to również witaminy, w tym witamina A, E, D, B, C, K i PP oraz liczne mikroelementy, takie jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, nikiel, srebro i fluor. Warienie z orzeszków cedrowych doskonale komponuje się z naleśnikami lub z twarożkiem.

Rokitnik Syberyjski

Rokitnik (Hippophae rhamnoides) inaczej zwany syberyjskim złotem, rosyjskim ananasem lub cierniem morskim. Jest rośliną o najbogatszych właściwościach na świecie, o kwaśno-gorzkim smaku. W owocach rokitnika znajdziemy witaminy A, C, D, E, K, P, witaminy z grupy B oraz minerały: potas, magnez, fosfor, mangan, wapń, bor, krzem i żelazo. Taka dawka minerałów skutecznie wspomaga przyswajanie witamin, wzmacnia tkanki i zapobiega anemii. Ponadto posiadają one również mikroelementy, aminokwasy egzogenne i związki fenolowe. Zawarty w miąższu i nasionach rokitnika olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak omega-3, omega-6, omega-7, omega-9. W okresie jesieni wystarczy łyżeczka tej „witaminowej bomby ” by podnieść odporność organizmu. Warienie z rokitnika doskonale smakuje z czarną herbatą, naleśnikami czy tostami.

Bo smaki są w lesie...

Znajdziesz Nas

Propozycje Potraw