Orzech Cedrowy

69,99 

Orzech cedrowy w sosnowym syropie (pinus pinea) przypomina w smaku połączenie ziarna słonecznika z orzechami nerkowca czy migdałów, w słodkim syropie o zapachu lasu. Orzechy cedrowe, to nic innego jak nasiona iglastego Cydru Syberyjskiego , naturalnie występującego wyłącznie na obszarach Tajgi. Pierwsze nasiona pojawiają się dopiero po 18 latach, natomiast pełnia owocowania przypada dopiero po 33 latach. W każdej szyszce znajduje się od 100 do nawet 200 sztuk tych małych orzeszków. Orzechy cedrowe, to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, bogatego w niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Zaliczyć możemy do nich między innymi tryptofan, walinę, lizynę, metioninę, histydyna, kwas glutaminowy czy kwas asparaginowy. Małe orzechy cedrowe, to również witaminy, w tym witamina A, E, D, B, C, K i PP oraz liczne mikroelementy, takie jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, nikiel, srebro i fluor. Warienie z orzeszków cedrowych doskonale komponuje się z naleśnikami lub z twarożkiem.

440g

Wyczyść

Dodatkowe informacje

Gramatura

260g, 440g